Behandeling van gebitsslijtage (demo)
2018/1
Behandeling van gebitsslijtage (demo)
2018/1
Samenvatting
Er komt steeds meer bewijs dat een terughoudende en minimaal invasieve aanpak bij de meeste patiënten met ernstige gebitsslijtage de voorkeur verdient. Deze patiënten hebben een hoog risico op het falen van restauraties. Bij patiënten zonder directe hulpvraag lijkt monitoren de juiste weg te zijn om het proces voor de patiënt te verduidelijken. Wanneer blijkt dat de slijtage (sterk) is toegenomen en preventieve maatregelen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, kan een gedeeltelijke of volledige restauratieve rehabilitatie worden uitgevoerd volgens het zogenaamde dynamisch behandelconcept. In ieder geval dient zo weinig mogelijk gezond tandweefsel te worden weggenomen en wordt bij voorkeur een additieve restauratietechniek toegepast.
Leerdoelen
Na het doorlopen van deze eLearning kunt u:
- gebitsslijtage benoemen en de etiologie duiden;
- gebitsslijtage herkennen (kwalificeren) en de ernst bepalen (kwantificeren);
- gebitsslijtage monitoren;
- de bij een individu passende behandeling kiezen.
Auteurs
Dr. Wetselaar, P.
Peter Wetselaar studeerde in 1986 als tandarts af aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien is hij werkzaam in een algemene praktijk (nu ook verwijspraktijk) in Heemstede. Van 2004 tot 2007 volgde hij de postinitiële opleiding Orale kinesiologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Naast zijn eigen praktijk is hij sinds 2011 chef de clinique van de stafkliniek Orale kinesiologie van het ACTA en sinds 2014 opleider van de postinitiële opleiding Orale kinesiologie, thans onderdeel van Oral Health Sciences (OHS). In 2016 verdedigde hij met succes aan de Universiteit van Amsterdam zijn proefschrift The Tooth Wear Evaluation System: development and applications. Hij is erkend als tandarts-gnatholoog door de Nederlandse Vereniging voor Gnathologie en Prothetische Tandheelkunde (NVGPT), als restauratief-tandarts door de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde (NVVRT) en als tandarts-slaapgeneeskundige door de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS).
Dr. Loomans, B.A.C.,
Bas Loomans (1974) promoveerde in 2007 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het proefschrift Proximal contact tightness of posterior composite restorations. In 2008 werkte hij enkele maanden als gastdocent en onderzoeker bij de KU Leuven. In december 2021 werd hij benoemd tot hoogleraar Orale functieleer en Restauratieve tandheelkunde aan het Radboudumc. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs aan studenten en PAOT-cursussen aan tandartsen. Hij wordt geregeld gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Tevens is hij projectleider van het Radboud Tooth Wear Project, een klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage. Daarnaast is hij begeleider van een zestal PhD-studenten die onderzoek doen naar ernstige gebitsslijtage en smart composietmaterialen. Hij is (co)auteur van zeventig internationale publicaties en hij schreef hoofdstukken voor diverse leerboeken. Naast zijn aanstelling bij het Radboudumc is hij een dag per week werkzaam als algemeen practicus in de verwijs- en groepspraktijk Mondzorg Oost te Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta met adhesieve, reconstructieve tandheelkunde.
Dr. Opdam, N.J.M.,
Niek Opdam studeerde in 1980 af als tandarts aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Hij is reeds vele jaren als universitair hoofddocent verbonden aan het Radboudumc te Nijmegen. Naast het geven van onderwijs doet hij onderzoek op het terrein van de restauratieve tandheelkunde met als speciale aandachtsgebieden restauratief werk in de algemene praktijk, secundaire cariës en ernstige gebitsslijtage. In 1998 promoveerde Opdam op het proefschrift Clinical procedures for posterior composite restorations. Hij schreef meer dan 120 artikelen in internationale tijdschriften. Hij is spreker op diverse congressen over de gehele wereld. Van 2012-2016 was hij visiting professor aan de Federal University of Pelotas, Brazilië. Opdam is daarnaast editorial board member van het Journal of Dentistry en het Journal of Adhesive Dentistry, en board member van de European Federation of Conservative Dentistry. Tevens was hij voorzitter van de Practice Based Research Group van de International Association for Dental Research (IADR). Naast zijn aanstelling bij de universiteit heeft hij een parttime verwijspraktijk in Den Bosch met als differentiatie de adhesieve tandheelkunde.
Prof. dr. Lobbezoo, F.
Frank Lobbezoo is tandarts-gnatholoog en hoogleraar orale kinesiologie. Hij studeerde in 1988 cum laude af aan de Universiteit van Utrecht. In 1992 promoveerde hij aan diezelfde universiteit op het gebied van de temporomandibulaire disfunctie, waarna hij gedurende drie jaar postdoctoraal onderzoek verrichtte aan de Universiteit van Montreal (Quebec, Canada). Daar legde hij zich toe op de tandheelkundige slaapgeneeskunde, in het bijzonder de orale bewegingsstoornissen. Sinds 1996 is hij werkzaam bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), alwaar hij in 2005 als hoogleraar werd benoemd. Sinds 2014 is hij voorzitter van de afdeling Mondgezondheidswetenschappen en vicedecaan. Frank Lobbezoo is Past-President van de European Academy for Craniomandibular Disorders (EACD) en van het International Consortium for RDC/TMD-based Research, een netwerk van de International Association for Dental Research (IADR), Visiting Professor aan de University of Adelaide in South-Australia, en Visiting Professor aan het College of Dentistry van de New York University. In 2016 ontving hij een Honorary Professorship van de School & Hospital of Stomatology Shandong University in Jinan, Shandong, China.
Opmerkingen
Toets
Bij dit nascholingsprogramma hoort een afsluitende toets. De 4 KRT en Q-keurmerk punten worden toegekend als u de toets succesvol (≥ 70% correct beantwoord) hebt afgerond.