Chronische nierschade (demo)
2016/1
Chronische nierschade (demo)
2016/1
Samenvatting
Inleiding
Chronische nierschade is een veelvoorkomend probleem: het komt voor bij 5% tot 10% van de mensen. De afgelopen jaren is het aantal patiënten met chronische nierschade fors toegenomen. Dit komt enerzijds door toename van het aantal patiënten met diabetes mellitus type 2, hypertensie of vaataandoeningen. Ook de vergrijzing speelt een rol. Daarnaast wordt chronische nierschade vaker ontdekt door toegenomen aandacht voor het probleem en betere rapportages van laboratoria.
Het wordt steeds duidelijker dat een gestoorde nierfunctie een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Verlaging van de bloeddruk en optimale behandeling van bijkomende risicofactoren verbeteren de prognose van patiënten met chronische nierschade. Het is daarom belangrijk dat al in een vroeg stadium van nierschade behandeling en controle plaatsvinden, om verdere achteruitgang van de nierfunctie te vertragen en het cardiovasculair risico te verminderen. Medicatiebewaking is daarbij altijd een belangrijk aandachtspunt. Medicatieveiligheid bij patiënten met chronische nierschade kent vele aspecten: geneesmiddelen kunnen (tijdelijk) schadelijk zijn voor de nier, de verminderde uitscheiding kan leiden tot verhoogde plasmaspiegels van het geneesmiddel of de werking van het geneesmiddel kan juist onvoldoende zijn, als de effectiviteit van het geneesmiddel afhankelijk is van de doorstroming door de nier.
We hebben voor het gemak weer een begrippenlijst opgenomen met termen uit deze nascholing die je misschien niet kent.
Bekijk hier de introductie op de nascholing.
Leerdoelen
Algemeen leerdoel: herkennen van situaties waarin de nierfunctie van belang is en weten hoe om te gaan met recepten die zijn uitgeschreven voor patiënten met een verminderde nierfunctie.
Dit leerdoel bereik je na het afronden van dit programma, doordat je:
- weet wat chronische nierschade is;
- weet welke geneesmiddelen nierschade kunnen veroorzaken;
- andere risicofactoren voor chronische nierschade kunt noemen;
- weet wat de complicaties van chronische nierschade kunnen zijn;
- de valkuilen kent bij de beoordeling van een schatting van de nierfunctie;
- op de hoogte bent van geneesmiddelen die aandacht behoeven in geval van verminderde nierfunctie;
- op de hoogte bent van verschillende methoden om de bewaking van medicatieveiligheid bij patiënten met chronische nierschade te organiseren.
Auteurs
Drs. C.R.C. Huizinga-Arp
Carolijn Huizinga-Arp is apotheker en werkzaam in de openbare farmacie. Daarnaast ontwikkelt zij al meer dan tien jaar nascholingscursussen voor allerlei doelgroepen.
Dr. Nynke Scherpbier
Nynke Scherpbier is hoofd van de eerstelijns vervolgopleidingen van het Radboudumc in Nijmegen en is huisarts in Lent. Zij is gepromoveerd op de organisatie van zorg rond patiënten met chronische nierschade in de eerste lijn.
Dr. Arjen Geerts
Dr. Arjen Geerts is projectapotheker in de apotheek van het UMC Utrecht en gepromoveerd op het gebruik van laboratoriumwaarden bij het individualiseren van de farmacotherapie.
Dr. Wim de Grauw
Dr. Wim de Grauw is huisarts in Berghem en senior onderzoeker bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Hij doet onderzoek naar vaatschade en naar chronische nierschade.
Opmerkingen
eLearning
In onze eLearnings wordt de cursusstof afgewisseld met vragen en casuïstiek. Deze zijn bedoeld om de stof te introduceren en je kennis vooraf in kaart te brengen; ze tellen niet mee voor je eindresultaat. Voor het behalen van de nascholingspunten moet je: 1. het programma helemaal doorlopen en 2. de afsluitende toets met een voldoende afsluiten (zie hieronder).
De toets
Bij dit programma hoort een afsluitende toets. Alle vragen van de toets moeten beantwoord worden. Wanneer je minimaal negen van de veertien vragen goed hebt beantwoord, heb je de toets gehaald. Je kunt dan een certificaat van dit nascholingsprogramma krijgen. Als je KAOF- of KAA-nummer bij AccreDidact bekend is, worden je punten toegevoegd aan je digitale portfolio bij KABIZ.
Achtergrondinformatie: bouw, functie, werking van de nieren
Achtergrondinformatie
Opdracht
Beantwoord de vragen voordat je de nascholing verder doorwerkt. Het is normaal dat je sommige vragen nog niet kunt beantwoorden.