
Demo Autisme bij volwassenen en adolescenten
2015/1
Demo Autisme bij volwassenen en adolescenten
2015/1
Samenvatting
Inleiding
Autisme staat steeds meer in de belangstelling zowel binnen als buiten de psychiatrie. Vroeger sprak men over autisme of een autistische stoornis. Sinds duidelijk is geworden dat het klinisch beeld meerdere varianten kent, wordt tegenwoordig gesproken van een spectrum, dus van autismespectrumstoornissen (ASS). Die toegenomen belangstelling komt enerzijds doordat de classificatietermen in de loop der jaren breder zijn geworden, maar ook omdat ASS bij volwassenen erkend wordt. Daarmee is de doelgroep groter geworden en zijn de grenzen vervaagd van wat wel en wat niet tot ASS gerekend moet worden. De vraag naar gespecialiseerde diagnostiek stijgt, wat tot lange wachtlijsten leidt. Er is vanuit het veld behoefte aan korte vragenlijsten en handvatten voor de diagnostiek.
De diagnostiek en behandeling van ASS bij volwassenen (en kinderen) is wellicht anders dan bij andere psychiatrische stoornissen, omdat bij ASS een goede diagnose en een effectieve behandeling staat of valt met de mate waarin de onderzoeker/behandelaar snapt hoe de problemen (vanuit het perspectief van de patiënt) samenhangen met de context. Terwijl voorheen veel aandacht ging naar kinderen met ASS, is duidelijk dat deskundigheid over ASS bij adolescenten en (jong)volwassenen (16 t/m 25 jaar) heel relevant is, juist omdat die levensfasen gepaard gaan met grote veranderingen die veel invloed hebben op de mate waarin ASS zich manifesteert als klinisch probleem.
Voor een goede diagnostiek en behandeling is het voor de professional een vereiste dat hij begrijpt hoe de patiënt zich verhoudt tot zijn stoornis en welke patiëntgebonden en omgevingsfactoren daarbij een rol spelen. Dat begrip bij de professional kan alleen tot stand komen in een behandelrelatie die gekenmerkt wordt door vertrouwen en authenticiteit.
In dit nascholingsprogramma komen achtereenvolgens de diagnostiek en de behandeling aan de orde voor volwassenen en adolescenten (16 t/m 25 jaar).
Leerdoelen
Na afloop van dit nascholingsprogramma:
- weet op welke wijze u ASS kunt herkennen;
- weet op welke wijze u ASS kunt diagnosticeren;
- de veelvoorkomende comorbide en differentiaaldiagnostische beelden kent;
- op de hoogte bent van de behandelmogelijkheden.
Auteurs
Dr. Sizoo, B.
Bram Sizoo is psychiater en sinds 2008 werkzaam als inhoudelijk hoofd van het Cluster Ontwikkelingsstoornissen bij Dimence. Hij is hoofddocent bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen in Nijmegen en hoofdonderzoeker bij het TOPGGZ erkende Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen van Dimence. Hij promoveerde in 2010 op een proefschrift over verslaving bij autisme en ADHD aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Belangenconflicten: geen.
Drs. Adema, M.
Miranda Adema is GZ-psycholoog en werkt sinds 2006 als behandelcoördinator en behandelaar bij Perspectief, een woon- en behandelsetting voor vijftien jongeren met ASS van 15 tot 21 jaar. Perspectief is onderdeel van het Cluster Ontwikkelingsstoornissen van Dimence. Belangenconflicten: geen
Opmerkingen
Dit nascholingsprogramma is in twee gedeelten, Blok A en Blok B door te werken. Mogelijk beklijft de stof beter als u het progamma in twee gedeelten doorwerkt.
Toets
U krijgt voor deze nascholing punten toegekend als u de afsluitende toets succesvol (≥ 70% correct beantwoord) hebt afgerond.
Nota bene
Houd bij hoe lang u met dit programma bent bezig geweest. Het is voor de redactie van AccreDidact en voor de Accreditatiecommissie Bij- en Nascholing (ABNA) van de NVvP nuttig te weten hoeveel tijd u in totaal nodig hebt gehad om het gehele programma door te werken, de opdrachten uit te voeren, de vragen te beantwoorden en ten slotte alle vragen op de losse toets volledig en adequaat te beantwoorden. Als u de toets volledig hebt ingevuld, ga dan na hoeveel tijd u in totaal aan dit programma hebt besteed. Vul de totaal bestede tijd in bij de betreffende vraag na de toets.
Verdieping
De externe links naar artikelen en andere verdiepende internetbronnen zijn ondergebracht in de verdieping. Ook vindt u soms toelichtende figuren en tabellen in de verdieping. In de verdieping wordt u naar een externe pagina geleid, het huidige venster blijft actief. De verdieping herkent u aan één van de volgende symbolen:
Disclaimer
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Voorzover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16B Auteurswet 1912 j° het Besluit van 20 juni 1974, St.b. 351, zoals gewijzigd bij Besluit van 23 augustus 1985, St.b. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatie- of andere werken (artikel 16 Auteurswet 1912), in welke vorm dan ook, dient men zich tot de samenstellers/uitgever te wenden.
De uitgever heeft datgene gedaan wat redelijkerwijs van haar kan worden gevergd om de rechten van de auteursrechthebbenden op de beelden te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de uitgever wenden. Deze zal in navolgende drukken van dit werk dergelijke omissies corrigeren.
De inzichten in de geneeskunde en wetenschap zijn voortdurend aan verandering onderhevig als gevolg van onderzoek en ervaring. De redactie, auteurs en uitgever zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan, om ervoor te zorgen dat de in dit nascholingsprogramma verstrekte informatie, in overeenstemming is met de huidige kennis van zaken. Dit ontslaat de gebruiker van deze nascholing echter niet van de verplichting om aan de hand van bestaande richtlijnen, protocollen en wetenschappelijke informatie te controleren of de daar verstrekte informatie afwijkt van de gegevens in dit boek en daarmee vast te stellen of de inhoud nog in overeenstemming is met de huidige stand van zaken ten aanzien van kennis en handelen.
Ondanks alle aan de samenstelling van deze uitgave bestede zorg, zal noch de uitgever, noch de auteur aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige fout die in deze uitgave zou kunnen voorkomen.
Concept en diagnostiek van autisme
Concept
Opdracht
Beantwoord de volgende vragen met de kennis die u nu hebt, dus voordat u dit gedeelte van het nascholingsprogramma verder doorwerkt. Het is gebruikelijk dat u (nog) niet alle vragen (volledig) kunt beantwoorden.