Valpreventie bij ouderen (demo)
2019/1
Valpreventie bij ouderen (demo)
2019/1
Samenvatting
Ongeveer een derde van de mensen ouder dan 65 jaar valt ten minste één keer per jaar. Ongeveer één op de vijf valincidenten leidt tot letsel en circa tien procent tot ernstig letsel. Vallen is bij ouderen vrijwel altijd een symptoom waar meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Vallen komt relatief vaker voor bij ouderen met gezondheidsproblemen, vooral hart- en vaatziekten en ziekten van de luchtwegen. Ook kunnen veel andere thema’s waarop u als huisarts bij ouderen alert moet zijn, zoals depressie, ondervoeding, verborgen alcoholisme en polyfarmacie, samenhangen met vallen. Vallen lijkt hierdoor misschien een lastig, complex en daardoor moeilijk aan te pakken probleem. Met voldoende kennis over de risicofactoren en een goede samenwerking binnen de zorgketen zijn preventie en behandeling wel degelijk mogelijk. Wanneer een oudere zich na een val meldt bij de huisarts, is het daarom belangrijk om goed uit te zoeken wat er precies aan de hand is en welke interventies nodig zijn. De meeste ouderen gaan echter niet naar de huisarts wanneer ze zijn gevallen, omdat ze denken dat het bij de leeftijd hoort. Ze zien dit niet als een gezondheidsprobleem, vooral wanneer er geen letsel is. Er is gerichte casefinding nodig, zodat ouderen met een verhoogd valrisico kunnen worden geïdentificeerd en de beïnvloedbare risicofactoren kunnen worden aangepakt.
De cbo-richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen uit 2004 is eind 2017 herzien. Dit nascholingsprogramma is gebaseerd op de inhoud van deze herziene richtlijn.
Video’s
Bij dit programma zijn zes video’s gemaakt als toelichting op de schriftelijke nascholing. De video’s gaan over: Loopgedeelte poma , Spierkracht, Berg Balans Schaal, Balansgedeelte poma, Short Physical Performance Battery en Timed-up-and-go-test.
Leerdoelen
Na afronding van dit nascholingsprogramma is uw kennis van valpreventie bij ouderen geactualiseerd. Dit leerdoel bereikt u doordat u:
- weet hoe u ouderen met een verhoogd valrisico kunt herkennen;
- de beïnvloedbare risicofactoren kent;
- weet wanneer u een uitgebreide risicobeoordeling moet doen;
- weet hoe u een uitgebreide risicobeoordeling moet doen;
- weet welke interventies mogelijk zijn om het risico te verlagen;
- weet naar wie u kunt doorverwijzen.
Auteur
dr. Sterke, S.
Shanty Sterke is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, en werkzaam bij de ouderenzorgorganisatie Aafje in Rotterdam. Zij is gepromoveerd op balans, looppatroon en gebruik van psychotrope medicatie in relatie tot valrisico. Daarnaast is zij senior onderzoeker op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en doet daar onder andere onderzoek naar preventie van valincidenten. Belangenconflicten: geen.
Opmerkingen
Dit nascholingsprogramma is in twee gedeelten, Blok A en Blok B, door te werken. U zult daar tweemaal ruim een uur voor nodig hebben. Mogelijk beklijft de stof beter als u het programma in twee gedeelten doorwerkt.
Toets
Deze nascholing is voor 2 punten geaccrediteerd. U krijgt de punten toegekend als u de afsluitende toets succesvol (≥ 70% correct beantwoord) hebt afgerond.
Nota bene
Houd bij hoe lang u met dit programma bezig bent. Het is voor de redactie van AccreDidact en voor het Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) van de KNMG nuttig te weten hoeveel tijd u in totaal nodig hebt gehad om het gehele programma door te werken, de opdrachten uit te voeren, de vragen te beantwoorden en ten slotte alle vragen op de losse toets volledig en adequaat te beantwoorden. Als u de toets volledig hebt ingevuld, ga dan na hoeveel tijd u in totaal aan dit programma besteed hebt. Vul de totaal bestede tijd in na afronding van de toets.
Verdieping
De externe links naar artikelen en andere verdiepende internetbronnen zijn ondergebracht in de Verdieping. Ook vindt u soms toelichtende figuren en tabellen in de Verdieping. In de Verdieping wordt u naar een externe pagina geleid, het huidige venster blijft actief. De Verdieping herkent u aan één van de volgende symbolen:
Disclaimer
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Voorzover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16B Auteurswet 1912 j° het Besluit van 20 juni 1974, St.b. 351, zoals gewijzigd bij Besluit van 23 augustus 1985, St.b. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatie- of andere werken (artikel 16 Auteurswet 1912), in welke vorm dan ook, dient men zich tot de samenstellers/uitgever te wenden.
De uitgever heeft datgene gedaan wat redelijkerwijs van haar kan worden gevergd om de rechten van de auteursrechthebbenden op de beelden te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de uitgever wenden. Deze zal in navolgende drukken van dit werk dergelijke omissies corrigeren.
De inzichten in de geneeskunde en wetenschap zijn voortdurend aan verandering onderhevig als gevolg van onderzoek en ervaring. De redactie, auteurs en uitgever zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan, om ervoor te zorgen dat de in dit nascholingsprogramma verstrekte informatie, in overeenstemming is met de huidige kennis van zaken. Dit ontslaat de gebruiker van deze nascholing echter niet van de verplichting om aan de hand van bestaande richtlijnen, protocollen en wetenschappelijke informatie te controleren of de daar verstrekte informatie afwijkt van de gegevens in dit boek en daarmee vast te stellen of de inhoud nog in overeenstemming is met de huidige stand van zaken ten aanzien van kennis en handelen.
Ondanks alle aan de samenstelling van deze uitgave bestede zorg, zal noch de uitgever, noch de auteur aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige fout die in deze uitgave zou kunnen voorkomen.
Risicofactoren
Risicofactoren voor vallen
Opdracht
Beantwoord de volgende vragen voordat u dit nascholingsprogramma verder doorwerkt. Op die manier achterhaalt u wat u op dit moment weet over vallen bij ouderen.